Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

Nem sci-fi a Stern-jelentés (Magyar Hírlap)

2006.10.31. 11:25 paraszolvencia

A világgazdaság húszszázalékos visszaesése, a világháborús pusztításokkal felérő veszteségek, a nagy gazdasági válság korát idéző nyomor és kétségbeesés – ezt okozhatja a globális felmelegedés. Most még tehetünk ellene.

Sir Nicholas Stern, a Világbank volt vezető közgazdásza és csapata tegnap adta ki azt a hétszáz oldalas jelentést, amely mindeddig talán a legalaposabb felmérés a globális felmelegedés lehetséges gazdasági következményeiről. A Stern-jelentést Tony Blair kormányfő ezekkel a szavakkal mutatta be: "A tétlenség szó szerint katasztrofális következményekkel járhat bolygónkra nézve."
Nem egy tudományos-fantasztikus regényben sok év múlva, hanem még a mi életünkben bekövetkező szerencsétlenségről van szó – mondta a miniszterelnök.

Sir Nicholas és szakértői őszintén elismerték: sok minden még magyarázatra vár a klimatikus viszonyok változásának tudományos és gazdasági következményeiről. "Ahhoz azonban már eleget tudunk, hogy világosan lássuk a kockázatok nagyságrendjét, a tennivalók menetrendjét és a hatékony cselekvés módjait."

A Stern-jelentés szerint cselekvés híján a világgazdaság GDP-je (az összegzett bruttó hazai össztermék) húsz százalékkal esik vissza, az áradás vagy éppen a szárazság kétszázmillió embert tehet földönfutóvá, minden hatodik ember nélkülözni fogja a vizet, a vadon élő fajok negyven százaléka kihal, százmilliók válhatnak környezeti menekültekké.

"Nincs idő újabb, évekig húzódó kiotói fordulókra, azonnal cselekedni kell. Ha a világ felhagy a tétlenséggel, akkor a világ GDP-jének nem húsz, hanem csak egy százalékát kell feláldozni. Minden egyes most befektetett font azt jelenti, hogy öt vagy még ennél több fontot takaríthatunk meg a jövőben" – írta a jelentésben Sir Nicholas. A BBC-rádióban azonban szóban is felhívta a figyelmet arra, hogy valóban átfogó és a szó szoros értelmében nemzetközi cselekvésre van szükség, különben elmarad a kívánt hatás.
Londonban bejelentették azt is, hogy a brit szakértői csapat tanácsadóként foglalkoztatja Al Gore volt amerikai alelnököt.

David Milliband brit környezetvédelmi miniszter pedig már azt tanulmányozza, miként kell átalakítani az adózás szerkezetét ahhoz, hogy megváltoztassa az emberek magatartását, fogyasztási szokásait. Gordon Brown brit pénzügyminiszter kijelentette: a 20. században a nemzetgazdaságoknak két alapvető célkitűzése volt, a stabil gazdasági növekedés és a teljes foglalkoztatottság. Ez a kettős cél bővült a 21. században egy harmadikkal, a környezeti tényezővel.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://paraszolvencia.blog.hu/api/trackback/id/tr9616909

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: como enlouquecer uma mulher na cama 2018.04.07. 23:50:05

Wie ich meinen ersten Mercedes kaufte (wie man es NICHT tun sollte) - Nur ein alter Stern ist ein guter Stern

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása