Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

A parancsnok levetetheti az azonosító jelvényt a rendőrről? (index.hu)

2006.10.31. 00:18 paraszolvencia

(index.hu)
"Az eseményektől függetlenül egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy egyenruhás embereknek joguk van ellenőrizhetetlenül intézkedni" - fogalmazott Hack, aki szerint az ORFK belső utasítása ilyen formában törvénysértő.

Egyelőre nem világos, mit gondol a rendőrség arról, kell-e, láthatóan kell-e hordani a rendőröknek a későbbi azonosítást segítő azonosító jelvényt, mindenesetre egy friss ORFK-utasítás szerint - a rendőrségi törvénnyel ellentétesen - a parancsnok levetetheti azokat. Bene László országos rendőr-főkapitány kedd délutánra ígér bejelentést az ügyben.

októberi zavargásokban a rendőrök nem hordtak azonosító jelvényt, ám, hogy miért nem, és ez a jövőben is így lesz-e, erről napok óta egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek a rendőri vezetők.

A képet csak tovább homályosítja egy október elsejétől, azaz a szeptemberi események után hatályossá vált, az egész magyar rendőrségre érvényes ORFK-utasítás, amiben első ránézésre a rendőrségi törvénnyel ellentétes módon az áll:

"gyakorló öltözet esetén a szolgálati azonosító jelvény viselése a szolgálati elöljáró döntése értelmében- az adott szolgálati feladat időtartamára - nem kötelező" (16/2006, ORFK-utasítás)

Az egyéni felelősség mindig megállapítható

Azaz az egyes rendőr személyazonosítására szolgáló azonosító jelvényt a parancsnok levetheti a rendőrről.

Korábban már foglalkoztunk azzal, hogy a rendőrségi törvény előírja az azonosító jelvény használatát, bár tény, hogy a szemmel jól látható jelvény a 22. paragrafus szerint felcserélhető a szolgálati igazolvánnyal.

A tömegoszlatás közepén azonban nem lehet igazoltatni a rendőrt, hiszen arra csak az intézkedés után van az állampolgárnak lehetősége, egy oszlatás pedig eltart egy darabig, és közben az intézkedő rendőr is odébb állhat.

A rendőrségi törvény ugyanakkor az általános működési szabályokkal foglalkozó fejezetében kifejti, mindig úgy kell kiadni, és végrehajtani a parancsokat, hogy az egyéni felelősség megállapítható legyen (11. paragrafus):

"A Rendőrség belső szervezetét és működésének részletes szabályait, az utasítás kiadás rendjét úgy kell kialakítani, hogy az utasítás kiadójának és végrehajtójának egyéni felelőssége mindenkor megállapítható legyen."

Törvénysértő?

"Alapvető jogbiztonsági kérdés, hogy a jogorvoslati jogot gyakorolni lehessen" - nyilatkozta az Indexnek Hack Péter, az ELTE jogi kar büntetőjogi tanszékének tanára.

A volt SZDSZ-es képviselő korábban már rávilágított arra, az azonosító jelvény hiánya szabálytalan volt az intézkedésekkor, és kifejtette, bár 1990 óta kötelező lenne a rendőröknél, eddig nem viselték.

"Az eseményektől függetlenül egy jogállamban elképzelhetetlen, hogy egyenruhás embereknek joguk van ellenőrizhetetlenül intézkedni" - fogalmazott Hack, aki szerint az ORFK belső utasítása ilyen formában törvénysértő.

A jogász szerint így azon bűncselekményeknek is csökkenne a száma, illetve javulna a felderítettek aránya, amit álrendőrök, álruhában követnek el.

Azonosítószámot láttunk?

Azt, hogy a rendőröket is foglalkoztatja a kérdés, bizonyítja, hogy a rendőrség különleges egységeit, így a bevetési (népnyelven roham-) rendőröket is összefogó Rendészeti Biztonsági Szolgálat (REBISZ) parancsnoka, Dobozi József kötelezte a különleges egységeknél az azonosító szám használatát a sisakon.

Erről a Blikk írt hétfői számában, amiben viszont Garamvölgyi László, az ORFK szóvivőjekijelentette, ez csak a REBISZ egységeire vonatkozik. (A tömegoszlatás elsősorban a REBISZ feladata, de a zavargások felszámolásában a BRFK, és más megyei századok is szép számmal részt vettek.)

Az sem világos, valójában hogyan néz ki ez a bizonyos szolgálati azonosító szám, illetve azonosító jelvény. Erről ugyanis a rendőrség nem adott információt Bene keddi bejelentéséig. Az ORFK helyettes szóvivője, Németh Lajos az Indexnek azt mondta, Bene László
országos rendőr-főkapitány kedd délután, az Országgyűlés rendészeti és emberi jogi bizottságainak közös ülésén tájékoztat az ügyben.

Hir TV: Gergényi meggondolta magát

Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány tegnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában azt ígérte: eljuttatja szerkesztőségünkhöz a rendőri azonosító viseléséről szóló országos rendőrfőkapitányi utasítást.

Ma reggel titkársága már arról értesítette televíziónkat: mivel belső utasításról van szó, azt nem adhatják ki, a vonatkozó szövegrészt azonban telefonon keresztül beolvassák. Kértük, hogy a pontosság érdekében a szöveget elektronikus levélben küldjék el számunkra.

Néhány órával később a budapesti rendőrfőkapitány titkárságáról telefonon arról értesítették a Hír TV-t: Gergényi Péter megváltoztatta korábbi utasítását, munkatársai semmilyen formában nem adhatnak ki információt a rendőri azonosító viseléséről szóló országos rendőrfőkapitányi belső utasításról.

a nevezetes Hir TV interjú + videó:

Azonosítás: egymást cáfolja Gergényi és a rendészeti minisztérium

Mást mond a budapesti rendőrfőkapitány és mást a minisztérium a rendőrök azonosító jelvényének használatáról. Gergényi Péter tegnap este a Hír TV stúdiójában kijelentette: törvényes volt, hogy nem viseltek azonosítót a rendőrök a 23-ai tömegoszlatáskor, ugyanis az országos rendőrfőkapitány egy szeptember végi utasítása erre lehetőséget ad. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium ugyanezen a napon kiadott közleménye ennek éppen az ellenkezőjét állítja, szerintük a főkapitányi utasítás kötelezően előírja az azonosító viselését a régi és az új típusú gyakorló öltözetnél is.

Akciótervet nem készítettek, csak az Alkotmány utcánál kordonokat feldöntő és az Országház felé meginduló tömeg kiszorítása volt a rendőrség célja október 23-án – jelentette ki Budapest rendőrfőkapitánya a Hír TV Kontraszt című műsorában vasárnap. Gergényi Péter ismét cáfolta, hogy az embereket az Astoria felé szorították volna, ahol akkor épp a Fidesz nagygyűlése zajlott. A főkapitány közölte: a törvény szerint nem szabad megakadályozni a tömeget abban, hogy olyan útvonalat válasszon, amilyet csak szeretne.

Erdős Miklós műsorvezető kérdésére, mely szerint a békésen ünneplő tömeget az oszlatás előtt ugyanúgy felszólították-e, mint a randalírozókat, Gergényi előbb azt válaszolta, hogy természetesen, mindenkit többször is felszólítottak, majd néhány perc múlva közölte: „a békés, korrekt, tisztességes demonstrálók tömegét mi nem szólítottuk föl, hiszen ők jogkövető magatartást tanúsítottak”.

A rendőrfőkapitány határozottan állította, hogy a felszólító kocsi folyamatosan követte a rendőri sorfalat, és jelezte a tömegnek az oszlatást. Ennek ellenére többen számoltak be arról - a Hír TV stúdiójában is -, hogy békés járókelőként támadtak rájuk a rendőrök, és verték meg őket. Gergényi Péter szerint ez ad absurdum.

A főkapitány szerint „kákán való csomókeresés” az a felvetés is, hogy miért lőttek a rendőrök fejmagasságban gumilövedéket a tömegbe, és hogy miért repültek nagy ívben a könnygázgránátok az emberek közé. Mivel mozgott a tömeg és a rendőrség is, lehetetlen volt célzott lövéseket leadni – jelentette ki a rendőrfőkapitány.

A Hír Televízióban többször bemutattuk azt a képsort, amelyen Móczár István volt válogatott öttusázót több rendőr a földre nyomja, majd valamennyi arra járó egyenruhás üt, illetve rúg egyet a földön fekvő, gyakorlatilag magatehetetlen emberbe. A budapesti rendőrfőkapitány előbb azzal próbálta elhárítani a rendőrség „jogszerű és szakszerű” fellépését firtató kérdést, hogy vágott felvételek láthatóak, majd miután a műsorvezető közölte, hogy ez egy kamerával rögzített, vágatlan anyag, Gergényi Péter úgy reagált: ha valaki feljelentést tesz az ügyészségen, az egyéni eseteket ki fogja vizsgálni az ügyészség, de más vizsgálatot a rendőrség nem indít.

Az elmúlt napokban sok vitát kavart, hogy miért nem volt a rendőrökön azonosító jelzés az október 23-ai intézkedések alatt. Gergényi Péter ennek kapcsán elmondta: bevetési ruhán nem, az általános egyenruhán viszont kötelező azonosítót viselni. Ha azonban a parancsnok úgy dönt, hogy az azonosító az akció során sérülést okozhat, akkor levehető. A budapesti rendőrfőkapitány hozzátette: Bene László országos rendőrfőkapitány szeptember végén hozott egy belső utasítást, mely szerint a gyakorlóruhán sem kell az azonosítót viselni. Gergényi leszögezte: törvényes, hogy a rendőrök ezt nem viselték, hiszen az ORFK utasítása erre lehetőséget adott.

Mindez azért érdekes, mert éppen vasárnap az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium cáfolta ezen utasítás létezését. Közleményük szerint nincs ilyen belső utasítás, és a rendőröknek minden esetben kell az azonosítót viselniük.

Budapest rendőrfőkapitányát a Hír TV szembesítette azzal a képsorral is, melyen egy civil ruhás férfi hol a tüntetők között tűnik fel, hol pedig szemmel láthatólag nagyon jó viszonyban a rendőrökkel, azok oldalán. Kökényesi Gábor - akiről időközben kiderült, hogy újságíró, az MSZP, majd a kultusztárca sajtósa volt – rohamsisakban és kommandós kesztyűben törölgeti valamilyen könnygázt semlegesítő szerrel a rendőrök szemét, majd újra elvegyül a tüntetők között. Gergényi közölte: nem ismeri a férfit, de kíváncsi rá, hogyan kerülhetett a rendőrök közé egy civilruhás rendőri rohamsisakban.

A vipera használatát firtató műsorvezetői kérdésre a rendőrfőkapitány azt válaszolta, hogy nem ért ezekhez a szerkezetekhez, így nem is tudja, hogy mi a különbség a vipera és a képeken a rendőrök kezében látható eszköz között. A kollégáitól viszont azt a tájékoztatást kapta, hogy a rendőrök által használt eszköz rendszeresítve van különböző alakulatoknál. Ez az eszköz Gergényi szerint „szerkezetileg nem ugyanaz, mint amit állítólag a különböző piacokon lehet kapni”.

A műsorvezető rákérdezett a súlyosan bántalmazott Révész Máriusz, és Vértesaljai László jezsuita pap brutális megverésére is, ám a főkapitány szűkszavúan mindössze annyit közölt: nem ismeri a részleteket.




 



Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paraszolvencia.blog.hu/api/trackback/id/tr9316888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása