Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Linkblog

A német, az olasz és francia rendőrök tüntetésen nem használnak gumilövedéket (radio.hu)

2006.10.31. 00:26 paraszolvencia



A németek másképp csinálják. Náluk egy nemzeti ünnepen tartott demonstráció résztvevői ellen soha nem vetnének be vízágyút, gumilövedékekről nem is beszélve.

Szokatlanul nyíltan beszélt kérdésünkre a berlini rendőrség szóvivője a televízióban látott képek alapján a budapesti demonstrációkról és azok rendőri kezeléséről. Szó szerint kijelentette, hogy mi ezt másként csináljuk. Tudniillik a képek szerint túlzott budapesti rendőri reakciót sejtetnek, ilyesfajta radikális beavatkozásra a szóvivő saját praxisából kiindulva nem emlékszik.

Meghökkentette ugyan, hogy némely demonstráló hatalmába kerített egy régi páncélos járművet, de ettől függetlenül úgy véli a berlini rendőrség szóvivője, hogy náluk - és ezt külön kiemelte - egy ilyen nemzeti ünnepen tartott demonstráció résztvevői ellen semmiképpen sem vetnének be radikális eszközöket, pláne vízágyút. Ami a gumilövedéket illeti, arról pedig végképp nem lehetne szó, nemcsak Berlinben, de más német tartományokban sem. Ugyanis Németországban a rendőrségnek nincs gumilövedéke.

Amit még megtudtunk: itt esetenként vizsgálják, hogy milyen eszközzel lépjenek föl a radikális demonstrálókkal szemben. A lényeg, hogy a gyülekezési jog tiszteletben tartása felett kell őrködniük a rendőröknek, akiknek külön úgynevezett gyülekezési részlege adja ki lényegében azonnalra a tüntetési engedélyeket, nincs 72 vagy 24 órás előzetes bejelentési kötelezettség. Viszont minden demonstráció mellé kirendelnek a békés lebonyolítás érdekében rendőröket.

Az utóbbi időben, értsd az utóbbi két évben egyszer sem került sor radikális kilengésekre. A szélsőjobboldali MDP párt aktivistái kísérletet tettek többször is, hogy eljussanak a Brandenburgi kapuhoz, de útjukat nem a rendőrök, hanem ellentüntetők állták el. Összecsapások nem voltak, a rendőröknek tehát nem kellett beavatkozniuk.


Az olasz rendőrök sem használnak tüntetésen gumilövedéket

A tömegtüntetések hazájában, Olaszországban olykor hevesen összecsapnak a tiltakozók és a rendőrség. Gumilövedék azonban nem szerepel a rendfenntartók fegyverei között.

Olaszországban sem kímélik a tüntetőket a rendőrök. Pajzs, gumibot, könnygáz, vízágyú, lovas osztag. Ha a rohamrendőrség kivonul, Olaszországban tudják már, mi lesz a forgatókönyv, mivel a velük szemben állók sem kímélik a rendőröket. Ezek a jelenetek gyakoriak az itáliai stadionoknál, s a globalizáció ellenes tüntetéseken.

Az olasz hatóság gumilövedéket nem használ. Emberre a rendőrök nem lőnek, ha kell, csak a levegőbe amióta fegyver dördült el, és áldozata is volt az utcai harcnak 2001 júliusában a G8-ak genovai csúcsértekezletének napjaiban. Egy 20 éves tüntető a punkok csoportjából rátámadt egy csendőrautóra, poroltóval zúzta be az ablakait, és egy szintén 20 éves csendőr rálőtt.

Politikai tüntetésen utoljára Nápolyban gumibotozták meg az embereket. Ez is öt évvel ezelőtt történt, a túlkapással vádolt rendőrök elleni vizsgálat azóta sem zárult le.


Franciaországban gyakorlatilag soha nincs tömegoszlatás

A franciaországi tömegtüntetéseken a rendőrség gondosan különválasztja, és másként kezeli a békés demonstrálókat, illetve a randalírozókat. Gumilövedéket azonban ez utóbbiakkal szemben sem alkalmaznak.

Franciaországban mindennaposak a tüntetések, de gyakorlatilag soha nincs tömegoszlatás. A demonstrációk ugyanis az előre bejelentett és engedélyezett időben és útvonalon zajlanak, olyakor például Párizsban három-négyszázezer tüntető részvételével. A szervező politikai pártok, szakszervezetek vagy egyetemi diákszövetségek nagy számú rendezőgárdáról gondoskodnak, hiszen elsősorban az ő érdekük, hogy a megmozdulás békés keretek között maradjon. Persze készenlétben állnak a rendőrség jól felszerelt, kiválóan kiképzett és nagy tapasztalattal rendelkező speciális alakulatai is.

Másfél évtizede még komoly gondot okoztak a tüntetők közé keveredő törő-zúzók. Ma már többnyire civil ruhás rendőrök emelik ki őket a tömegből, és teszik őket ártalmatlanná, bár idén tavasszal az egyik nagy párizsi tüntetés végén komolyabb összetűzésekre is sor került. De ez sem tömegoszlatás volt, hanem a randalírozók kisebb csoportjai játszottak bújócskát a rendőrökkel, akik ha kell, használnak könnygázt, gumibotot, de gumilövedék bevetésére csaknem immár két évtizedes tudósítói pályafutásomra visszagondolva, nem emlékszem.


(grizzly blogja nyomán)

(radio.hu)



Ps: dehogynem használnak gumilövedéket a franciák...(index.hu)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://paraszolvencia.blog.hu/api/trackback/id/tr9716889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása